NCERT Class 6th Geography Solutions

NCERT Solutions Class 6th Geography


Chapter.1: The Earth In The Solar System

NCERT Class 6th Geography Solutions

1.Tick the correct answer

1. The planet is known as the “earth’s twin” is

A.Jupiter.   B.Saturn.    C.Venus

  1. Which is the third nearest planet to the sun?

A.Venus.   B.Earth.     C.Mercury

3. All the planets move around the sun in a

A.Circular path   B.Rectangular path.         C.Elongated path

4. The polar star indicates the direction to the

A.South.    B.North       C.East

5. Asteroids are found between the orbits of

A.Saturn & Jupiter.       B.Mars & Jupiter.          C.The Earth & mars

2. Fill in the blanks

1. A group of stars forming various patterns is called a constellation.

2. A huge system of stars is called galaxy

3. Moon is the closest celestial body to our earth.

4. Earth is the third nearest planet to the sun.

5. Planets do not have their own heat and light.

Chapter.2:Globe: Latitudes And Longitudes


1.Tick the correct answers.

1. The value of the prime meridian is

A.90°.         B.0°          C.60°

2. The frigid zone lies near

A.the poles        B.the equator

C.tropic of cancer

3. The total number of longitudes are

A.360.         B.180.         C.90

4. The Antarctic Circle is located in

A.the northern hemisphere

B.the southern hemisphere

C.the eastern hemisphere

5. A grid is a network of

A.parallels of latitudes and meridian of longitudes

B.the tropic of cancer & the tropic of Capricorn

C.the north pole and south pole.

2. Fill in the blanks

1. The Tropic of Capricorn is located at 23 ½°S.

2. The Standard meridian of India is 82° ½E(82° 30’E)

3. The 0° meridian is also known as Greenwich.

4. The distance between the longitudes decreases towards poles.

5. The Arctic circle is located in the northern hemisphere.

3. Answer the following questions.

1. What is the true shape of the earth?

Ans- Globe is the true shape of the earth.

2. What is a Globe?

Ans- Globe is a true model of the earth.

3. What is the latitudinal value of the Tropic of Cancer?

Ans- The latitudinal value of the tropic of cancer is 23½°N.

4. What are the three heat zones of the earth?

Ans- 1.Torrid zone.

2.Temperate zone.

3.Frigid zone.

5. What are parallels of latitudes and meridians of longitudes?

Ans- The parallels of latitudes and meridians of longitudes are grids.

6. Why does the torrid zone receive the maximum amount of heat?

Ans- Torrid zone receives the maximum amount of heat because the midday sun is overhead at least once a year on all latitudes in between the tropic of cancer and the tropic of Capricorn.

7. Why is it 5:30 pm in India and 12:00 in London?

Ans- India is located east of Greenwich at 82°30’E is 5 hrs 30 min ahead of GMT.So it is 5:30 pm in India and 12 noon in Landon.

Chapter.3: Motions Of The Earth


1.Tick the correct answers.

1. The movement of the earth around the sun is known as

A.Rotation.   B.Revolution.    C.Inclination

2. Direct rays of the sun fall on the equator on

A.21st March✓.        B.21st June. C.22nd December

3. Christmas is celebrated in summer in

A.Japan.            B.India. C.Australia

4. A cycle of the seasons is caused due to

A.Rotation.    B.Revolution .    C.Gravitation

2. Fill in the blanks

1. A leap year has 366 number of days.

2. The daily motion of the earth is the rotation.

3. The earth travels around the sun in elliptical orbit.

4. The sun's rays fall vertically on the tropic of Capricorn on 21st June.

5. Days are shorter during the winter season.

3.Answer the following questions:

1. What is the angle of inclination of the earth’s axis with its orbital plane?

Ans-Angle of inclination of the earth with its orbital plane is 66 ½°.

2. Define rotation and revolution.
RotationRevolution
1. Rotation is the movement on its axis.1. Movement of earth around the sun in the fixed path is called a revolution.
2. Earth takes 24hrs to complete one rotation. 2. The earth takes 365 days &  6 hours to complete one revolution.
3. It results in the formation day  & night. 3. It results in the formation of seasons.
4. It is the daily motion of the earth.    4. It is the yearly motion of the earth.



3. What is a leap year?

Ans- The year in which month of February has 29 days and the whole year has 366 days that year is called a leap year.

4. Differentiate between the summer and winter solstice
Summer solsticeWinter solstice
1. It takes place on 21st June in the northern hemisphere.   1. It takes place on 22nd Dec in the southern hemisphere.
2. The northern hemisphere receives more heat & light.       2. The southern receives less heat & light.
3.. Days are longer than nights.       3. Nights are longer than days.
4.Summer in the northern hemisphere. 4.Winter in the southern hemisphere.

5. What is an equinox?
Ans-
.Equinox: When there is equal days & nights is known as equinox. On 21st March and 23rd. September there are equal days and nights.

Chapter. 4: Maps


1.Tick the correct.

  1. Map showing distribution of forest are

A.Physical map.     B.Thematic map.        C.Political map

2. The blue color is used for showing

A.Water bodies.     B.Mountains

C.Plains

3. A compass is used-

A. To show symbols.

B. To find the main direction.

C. To measure distance

4. A scale is necessary

A.For a map.        B.For a sketch

C.For symbols

2.Answer the following questions briefly:

1. What are three components of a map?

Ans-Distance, direction, and symbol are three components of a map.

2. What are the four cardinal directions?.

Ans-North, south, east, and west are the four cardinal directions.

3- What do you mean by the term “the scale of the map”?

Ans- It is the ratio between the actual distance shown on the ground and a distance shown on the map.

4. How are maps more helpful than a globe?

Ans-1.Maps provide us with detail information about a place.

2. Maps are easy to carry.

3 When we want to study a place then it is helpful.

5. Distinguish between a map and a plan.

Ans- Map: A map is a drawing of a particular area such as a city, country or a continent. It has a specific scale and symbols.

Plan: A plan is a drawing of a small area on a large scale.

6. Which map provides detailed information?

Ans- Large scale map provides detailed information.

7. How do symbols helpful in reading a map?

Ans-1.Symbols give a lot of information in a limited space.

2. Symbols can be drawn easily and are simpler to read & understand.

3. We can collect information from maps with the help of symbols.

4. Symbols have a universal language that can be understood by all.

Chapter.5: Major Domains Of The  Earth


1.Tick the correct answers.

1. The mountain range that separates Europe from Asia is

A.the Andes.      B.the Himalayas

The c.the Urals

2. North America is linked to South America by

A.an Isthmus.     B.a Strait

C.a Canal

3. The major constituent of the atmosphere by percent is

A.Nitrogen✓.      B. Oxygen.   C.Carbon dioxide

4. The domain of the earth consisting of solid rocks is

A.the Atmosphere.      B.the Hydrosphere. C.the Lithosphere

5. Which is the largest continent?

A.Africa.         B.Asia.      C.Australia.

2. Fill in the blanks:

1. The deepest point of the earth is Mariana trench in the Pacific Ocean.

2. The Indian ocean is named after a country.

3. The Biosphere is a narrow contact zone of land, water, and air that supports life.

4. The continents of Europe and Asia together are known as Eurasia.

5. The highest mountain peak on the earth is Mount Everest 8848 meters.

3.Answer the following questions:

1. What are the four major domains of the earth?

Ans- Biosphere, Atmosphere, Hydrosphere, and Lithosphere.

2. Name the major continents of the earth.

Ans- Asia, Africa, Europe, North-America, South-America, Australia, and Antarctica.

3. Name the two continents that lie entirely in the southern hemisphere.

Ans-  Australia and Antarctica.

4. Name the different layers of the atmosphere.

Ans- Troposphere

Stratosphere

Mesosphere

Thermosphere

Exosphere

5. Why is the earth called the ' blue planet’?

Ans- The earth is called the blue planet because more than 71% of the earth is covered with water and 21% is with the land.

6. Why is the northern hemisphere called the land hemisphere?

Ans-2.The Northern Hemisphere is called the land Hemisphere because the greater part of landmass lies in the northern hemisphere.

7. Why is the Biosphere important for living organisms?

Ans-1.The Biosphere is important for living organisms. It consists of land and air which supports the living organisms.

NCERT Class 6th Geography Solutions continue

Chapter 6: Major Landforms Of The Earth.


1.Tick the correct answers.

1. The mountains differ from the hills in terms of

Elevation.               Slope.     Aspect

2. Glaciers are found in

The mountains.   The Plains.       The plateaus

3. The Deccan plateau is located in

Kenya.            Australia.  India

4. The river Yangtze flows in

South America.      Australia. China

5. An important mountain range in Europe is

The Andes.       The Alps.      The Rockies

2. Fill in the blanks

1. A plain is an unbroken flat or low-level land.

2. The Himalayas and the Alps are the examples of young fold types of mountains.

3. Plateau area is rich in mineral deposits.

4. The range is a line of mountains.

5. The plains areas are most productive for farming.

3. Answer the following questions.

1. What are the major landforms?

Ans- 1.Mountains.  2.Plateaus. 3.Plains

2. What is the difference between a mountain and a plateau?

Ans- 
    Mountain            Plateau
1. A mountain is a natural elevation of the earth.   1. A plateau is an elevated flat land.
2. Mountains may be arranged in a line known as the range.  2. It is a flat-topped tableland standing above the surrounding ground. 
3. Mountains are a storehouse of water.  3. Plateaus are very useful as they are rich in mineral deposits.

(If you want to write only one difference then (1) is most suitable.)


3. What are the different types of mountains?

Ans- 1.Fold mountain.

2.Block mountain

3.Volcanic mountain.

4. How are mountains useful to man?

Ans-1.They protect us from cold waves.

2.Help in rainfall.

3. They are the major source of rivers.

5. How are plains formed?

Ans-1.Most of the Plains are formed by rivers and their tributaries.

2. The rivers flow down the slopes of mountains and erode them.

3. They carry forward the eroded material.

4. Then they deposit their land consisting of stones, sand & slit along their courses and in their valleys.

By this plains are formed.

6. Why are the river plains thickly populated?

Ans-1.Plains are very fertile.

2. Construction of a transport network is easy.

3. Basic structures for settlement is easily available.

4. Food grains to feed the population is easily available.

Chapter.7: Our Country- India


1.Tick the correct answers.

1. The southernmost Himalayas are known as

A.Shivaliks.       B.Himadri.  C.Himachal

2. Sahyadri is also known as

A.Aravali.      B.Western ghats.    C.Himadri

3. The Palk Strait lies between the countries.

1.Sri Lanka and the Maldives

2.India and Sri Lanka

3.India and Maldives

4. The Indian islands in the Arabian Sea are known as

A.Andaman & Nicobar islands.

B.Lakshadweep islands

C.The Maldives.

2. Fill in the blanks.

1. India has an area of about 3.28 million sq km.

2. The greater Himalayas are also known as Himadri.

3. The largest state in India in terms of area in Rajasthan.

4. The river Narmada falls into the Arabian sea.

5. The latitude that runs almost halfway through India is tropic of cancer (23 ½°N)

3. Answer the following questions.

1. Name the major physical divisions of India.

Ans-1.Mountains.

2.Plains.

3.Plateaus.

4.Coastal areas.

5.Deserts

6.Islands.

2. India shares its land boundaries with seven countries. Name them.

Ans-Afghanistan, Pakistan, China, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, and the Maldives.

3. Which two major rivers fall into the Arabian sea?

Ans- 1.Narmada. 2.Tapi river

4. Name the delta formed by the Ganga and Brahmaputra.

Ans-Sunderban delta.

5. How many states and Union territories are there in India? Which states have common capital?

Ans-  Total states are 29. And total union territories are 7. Punjab and Chandigarh have common capital which is Chandigarh.

6. Why do a large number of people live In the Northern Plains?

Ans- Northern plains are generally level and flat. These are formed by the alluvial deposits laid down by the Ganga, the Indus, the Brahmaputra and their tributaries.

These river plains provide fertile land for cultivation. That is the reason for the high concentration of population in these plains.

7. Why is Lakshadweep known as the coral island?

Ans- Lakshadweep island has been formed from corals that are the skeleton of tiny marine animals called Polyps. Hence Lakshadweep island is known as the coral island.

Chapter.8:India: Climate, Vegetation, And Wildlife


1. Answer the following questions.

1. Which winds bring rainfall in India? Why is it so important.

Ans- Due to India's location in the tropical region most of the rain is brought by monsoon winds.

2. Name the different seasons in India.

Ans-

The four major seasons in India are-:

1.Cold weather season (winter)

~December to February

2.Hot weather season (summer)

~March to May

3.Southwest monsoon(Rainy)

~June to September

4.Season of retreating monsoon(Autumn) ~October to March.

3. Name the different types of vegetation found in India.

Ans-1.Tropical rainforest.

2.Tropical deciduous forest.

3.Thorny bushes.

4.Mountain Vegetation.

5.Mangrove forest.

4. What is natural vegetation?

Ans- The grasses, shrubs, and trees which grow on their own without interference or help from human beings is called natural vegetation

5. What is the difference between evergreen forest and deciduous Forest?

Ans-
Evergreen forest.Deciduous forest
1 Also known as the tropical rainforest. 1. These forests are also called monsoon forest
2. These forests occur in the area called monsoon forest which receives heavy rain fall. 2. These forests have less dense.
3. Trees of this forest shed their leaves at different times of the year.3. Trees shed their leaves at particular  time of the year.

6. Why is tropical rainforest also called evergreen forest?

Ans- Tropical rain forest occurs in the areas which receive heavy rainfall. They are so dense that sunlight doesn't reach to the ground. Many species of trees are found in this forest which shed their leaves at different times of the year. Therefore, they always appear green and are called evergreen.

2. Fill in the blanks.

1.Hot and dry winds known as loo blow during the day in the summers.

2. The states of Andhra Pradesh and Tamil Nadu receive a great amount of rainfall during the season of autumn(retreating of monsoon).

3. Gir forest in Gujarat is the home of Asiatic lions.

4. Sundari is a well-known species of mangrove forest.

5. Tropical rainforests are also called monsoon forest.

3. Tick the correct answer.

1. The world's highest rainfall occurs in

A.Mumbai.        B.Asansol. C.Mawsynram

2. Monsoon forests can thrive in

A.Saline water.       B.Freshwater   C.Polluted water.

3. Mahogany and rosewood trees are found in

A.Mangrove forests    B.Tropical deciduous forest.    C.Evergreen forest

4. The Indian islands in the Arabian sea are known as

A.Andaman and Nicobar Islands

B.Lakshadweep island.

C.The Maldives.

5. During the south-west monsoon period, the moisture-laden winds blow from

1.Land to sea      ✓2. Sea to land           3 Plateau to plant
NCERT Class 6th Geography Solutions (End)

Related:

Post a Comment

0 Comments